Poskytování informací o potravinách spotřebitelům - od 13.12.2014

07.12.2014 20:38

Od 13. 12. 2014 vstoupí v platnost Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011  ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

Nařízení ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin (mezi které, dle článku 1 odst. 3 nařízení, patří i pokrmy) na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů). Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren apod. Týká se to také označování alergenů v jídelních lístcích.

Seznam alergenních složek, které je nezbytné značit:       

  1. obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich 
  2. korýši a výrobky z nich
  3. vejce a výrobky z nich
  4. ryby a výrobky z nich
  5. jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)
  8. suché skořápkové plody, tj. mandle , lískové ořechy , vlašské ořechy,, kešu ořechy, pekanové ořechy , para ořechy, pistácie  a výrobky z nich
  9. celer a výrobky z něj
  10. hořčice a výrobky z ní
  11. sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  12. oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako SO2
  13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  14. měkkýši a výrobky z nich