Bezlepkové bagetky- VYSÍLÁNO V DOBRÉ RÁNO NA ČT2 29.9.2015


Základní receptura, kterou si navýšíte podle potřeby je:
200g Schar Mix B
200ml vody
10g psyllia
půl kostky čerstvého droždí
půl lžičky soli
20ml oleje
špetka cukru

Zaděláte si kvásek z droždí a části vody, a do zbytku vody si vmícháte psyllium. Po dobu kdy kyne kvásek necháme i bobtnat psyllium. Pak obě části přidáme do osolené mouky, přidáme olej a zpracováváme tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny (překládáme cca 5-10minut). Poté si z těsta vytvarujeme bagetky, dáme na plech, postříkáme vodou z rozprašovače a zakryjeme ať těsto neosychá. Necháme kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Pečení: dejte si na dno trouby smaltovaný hrnec se širším dnem nebo hluboký plech, a rozpalte troubu na 250°C. Než se trouba rozpálí, tak se dejte do varné konvice uvařit cca 0,5l vody, kterou poté (bublající do rozpálené trouby) vlijete do hrnce, nebo plechu na dně trouby, doporučuju použít rukavici a buďte opatrní, hodně to prská. A ještě jedna rada, než tam tu vodu nalijete, tak první vložte plech s nakynutým pečivem, které znova pokropte vodou z rozprašovače. Takto pečte 10minut. Po uplynutí této doby vytáhněte z trouby plech s vodou, troubu utlumte na 200°C a pečte 5 minut, pak stlumte na 175°C a pečte posledních 5 minut po kterých už bagetky vytáhnete z toho pekla ven, takže celková doba pečení cca 80g bagetek je 20minut ;-) Bagetky nechejte vychladnout na roštu, ať se nezapaří odspodu a nechejte si chutnat ;-)