Diskusní téma: Celiakie

Rozpustná káva a pivo Plzeň

Lucie | 29.11.2013

Prosím za informaci jestli celiaci můžou rozpustnou kavu-Nescafé,Velvet.A pivo Plzeň.Pry je Plzeň bezlepková.

Rozvoz bezlepkového pečiva - čerstvého :-)

Radim | 09.05.2013

dobry den, dovazim dvema kamaradum jednou tydne cerstve bezl. pecivo od pana michalika. ostrava, havirov - mam to po ceste z prace. pokud by mel nekdo zajem o dodani peciva, tak mi napiste na radimk5@gmail.com a urcite se domluvime :-) preji hezky den!

vánoční cukroví - vanilkové rohlíčky

Helena | 13.12.2012

Dobrý den,
minulý rok jsem se docela potrápila při výrobě vanilkových rohlíčků, a tak se chci zeptat, zda někdo nemáte ozkoušený recept?
Moc děkuji za tipy.

Re: vánoční cukroví - vanilkové rohlíčky

Klub celiaků Ostrava | 14.12.2012

Dobrý den,

podívejte se do našich receptů. A pokud prijdete na jiný recept, klidne nám ho poslete

Re: vánoční cukroví - vanilkové rohlíčky

Markéta | 29.12.2012

Ahoj, já je dělám úplně stejně jako nebezlep akorát do nich přidám navíc trochu prášku do pečiva a výsledek je dokonalý.. ;-)

Re: Re: vánoční cukroví - vanilkové rohlíčky

Helena | 07.01.2013

Taky jsem nakonec zkusila recept na klasické rohlíčky, vypadaly a chutnaly údajně stejně jako pro "lepkáře", jen se mnohem více sypaly a drolily, příště tedy zkusím i ten prášek do pečiva. Děkuji za rady.
Jinak jsem také zkusila linecké, opět stejný recept jako rpo klasické cukroví a nebylo třeba nic dodávat :)

Re: vánoční cukroví - vanilkové rohlíčky

Jéňa | 25.05.2013

Kamarádky s podobnými problémy mě ujistil, že vás mohou zajímat mé kuchařské experimenty. Upozornění! Zásadně na vše používám míru přiměřeně, přiměřeně! :-D
Upekl jsem čokoládovou buchtu
pro ty odvážné můj recept:
asi 6 vajec
něco cukru (ale jde to nahradit i medem)
2 čoko pudinkové prášky
asi tak 500 g kokosu, ale lze to namíchati z ořechů, mandlí, co se najde (případně i smíchat)
asi 150-200g másla, nebo tuku
kypřící prášek – pro jistotu
a holandské kakao – prášek, přidejte pár lžic ať chutí

vyšlehat žloutky s tukem, cukrem, kakaem, pudink práškem, přidávám i trochu vody, nebo i oleje, by těsto bylo řidší, lehce tekuté (na místo vody není špatná nějaká pálenice – odlehčí to i těsto a má to říz :-D )
vyšlehnout bílky, trochu osolit, případně i trochu moučkového cukru
vše potom do sebe opatrně ručně zašlehat s přidáním kokosu a kypřícího prášku
pekáček pouze vymastit trochou oleje, bez vysypání a péci tak 40 min. (předehřátá trouba)

Takže max. 2 špinavé mísy + šlehač a jeden plech, max 1stěrka, možná nůž
… a jde to také udělat z maizeny a vanilky do bělava, případně to mramorovat (říznout těsta na půl) potom je nádobí trochu víc. číís! :-)

zahušťování omáček

Hanka | 20.09.2012

Dobrý den, s bezlepkovou dietou začínáme - poradíte mi tedy prosím někdo, čím nejlépe zahustit omáčky? Nevím jestli to zkusit třeba sojovou hladkou moukou?? Škrobem se mi to nezdá nejvhodnější.. V obchodě mi poradili "hrašku", ale do svíčkové to tedy asi nebude to pravé ..

Re: zahušťování omáček

Tonda | 03.10.2012

Dobrý den,

my používáme Gustin, nebo Solamyl. Ale je také možno použít bezlepkovou mouku. Zahustit se dá také rozmixovanou zeleninou, bramborem. Já to dělám tak, že např. luštěniny nezahušťuji, po uvaření do nich ponořím tyčový mixér a na chvíli pustím - vše se přirozeně zahustí. Podobně polévka, omáčka se zeleninou atd.

Re: zahušťování omáček

Helena | 13.12.2012

Dobrý den,
také při zahušťování používám bezlepkovou mouku Jizerku nebo Michalíka. Klasicky z nich připravuji jížku a rozdíl není poznat, jen doporučuji jížku dělat skutečně pomalu, aby byl výsledek co nejlepší. Další alternativou pro zahušťování je mixování surovin, které k přípravě použijete - uvařená zelenina apod. Je to zdravější a nevznikne tolik odpadu, a nakonec někdy postačí zahuštění pouze tučnější smetanou. I bez mouky vzniknou dobré omáčky. Hodně štěstí v začátcích :)

zahušťování omáček

Eliška | 04.04.2013

Výborným zahušťovadlem je vařený rozmixovaný brambor. Časem zjistíte, že mnoho jídel vůbec nemusíte zahušťovat - např. polévky - do nich můžete přidat třeba pohanku, bezlepkové těstoviny, rýžové či pohankové vločky, více zeleniny apod. Omáčky je dobré nahradit zeleninovým salátem.

Re: zahušťování omáček

Jéňa | 25.05.2013

Když mám škrobů plné zuby používám na zahušťování omáček trochu podušenou dužninu jablek, ale je i jiné ovoce :-)

Re: Re: zahušťování omáček

Ala | 06.08.2013

Ja pouzivam Hrasku a neni ani poznat ze v jidle je. Prijde mi ze zvlast pri peceni testo lepe drzi.
Duzina jablek zni dobre, ja pouzivam duzinu ovoce jako nahradu tuku.

Re: zahušťování omáček

Šárka | 18.06.2013

Dobrý den, já na zahušťování a vůbec na pečení používám Jizerku. Ta nic nezkazí.
Z té se dá upéct i dobrý chleba (přidat nastrouhané jablko nebo brambor) a taky mazanec či vánočka nebo i cukroví.
Na omelety míchám Jizerku s bramborovým škrobem.
Hraška mi moc nechutná.

Poděkování

Sylva | 07.09.2012

Děkuji za tyto stránky přímo pro Ostravske celiaky, ráda přivítám další užitečné rady

Diskutujte

Eliška | 04.09.2012

Tady je místo pro diskusi o našich problémech (stravování ve školách, restauracích, na cestách, dostupnost výrobků a prodejen) atd. Pokud máte nějaké poznámky nebo připomínky, napište nám.

Záznamy: 26 - 41 ze 41
<< 1 | 2

Přidat nový příspěvek