Domácí rohlíky a housky
Ingredience:
na ozdobu: mák, kmín, příp. lněná nebo
sezamová semínka
na potření: 1PL mléka, 1 ks žloutek
těsto: 25 g másla, 300 ml mléka (raději více podle druhu mouky), 1
lžička
soli, 1 lžička cukru krupice, 1/2 kg hladké mouky, 14
dkg droždí
Postup přípravy:
Droždí dáme do
mísy a posolíme, Když droždí změkne, nasypeme mouku, rozpuštěné
vychladlé máslo, mléko, lžičku cukru a podle potřeby dosolíme.
Vypracujeme hladké těsto a ihned děláme rohlíky nebo houstičky,
naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme asi 45 min.
kynout. Vykynuté pečivo potřeme rozšlehaným žloutkem s lžíci mléka a
posypeme semínky. Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C přibližně 20
minut.