Snadná příprava domácích dalamánek


Suroviny
500 g směsi např. na chléb s celozrnnou pohankou
20 g oleje
13 g čerstvého droždí
voda dle typu směsi
(semínka, celý kmín, hrubá sůl)

Postup
Domácí pekárnou nebo kuchyňským robotem si necháme umíchat těsto podle základní receptury. Můžeme použít kteroukoliv směs, ale běžnému dalamánku se bude nejvíce podobat směs na chléb se lněnou vlákninou. Těsto necháme 15 minut zrát v teplejším prostředí. Pokud těsto necháme při běžné pokojové teplotě, musíme čas protáhnout. Poté těsto přemícháme a vyklopíme na pracovní plochu. Pro tvarování si ruce potřeme olejem a vykulujeme bochánky (velikost podle našich představ 70-120 g.) Ty uložíme na plech. Jejich tvar může být kulatý nebo oválný. Musíme počítat, že těsto není tak snadno tvarovatelné jako běžné pšeničné. Z jedné krabičky směsi (500 g) připravíme asi 1 kg těsta a z něj 12 bulek o hmotnosti přibližně 80 g. Ty se vejdou na jeden plech běžné trouby. Bochánky můžeme před kynutím omočit v semínkách nebo je necháme nakynout (čas dle podmínek kynutí) a ke konci potřeme vodou a posypeme celým kmínem. Troubu vyhřejeme na 200°C a pečeme cca 20 min. Ihned po vsazení dalamánků do trouby postříkáme vnitřní prostor a dalamánky vodou (použijeme kropničku). Voda se rychle vypaří a pečivo získá lesk.