Valašské frgále


Těsto: 35 g droždí
75 g moučkový cukr
125 g másla
500 g mouky (smíchám i tři druhy)
2 ks žloutků
špetka soli
citr. kůra
1/4 l mléka..

Z droždí, trochu cukru a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. K tomu přidáme kvásek a ostatní suroviny. Těsto během kynutí aspoň dvakrát promísíme. Vykynuté těsto rozdělíme na 3-4 bochánky, každý rozválíme do tvaru a velikosti frgálu. Okraje se pokusíme nechat trochu vyšší, aby nevytéká la náplň. Frgál potřeme náplní a ozdobíme podle fantazie. Nakonec můžeme frgál posypat drobenkou. Necháme ještě chvíli dokynout a okraje potřeme tukem. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů asi 20 minut. Opravdový frgál má mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta. Hned po vytažení z trouby okraje potřeme tukem, jsou měkčí. Po upečení a krátkém vychladnutí můžeme frgál omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum. Rada na závěr: Je dobré vyválet frgále až těsně před tím, než je dáme do trouby. Když je necháme ještě třeba půl hodiny stát, nakynou a nebudou z nich úzké plátky. Náplně podle chuti. Já mám nejraději hrušková nebo švestková povidla. Přeji dobrou