Velikonoční Jidáše


Ingredience:
500g Schar mix B, nebo jiné škrobové bezlepkové směsi
380ml vlažného mléka
150g rozpuštěného másla
60g cukr krystal nebo krupice
2 vejce
40g vanilkové Hrašky
1 kostka droždí, nebo pytlík sušeného droždí
1 vanilkový cukr nebo 2polévkové lžíce domácího vanilkového cukru
1 kávová lžička nastrouhané citronové kůry
1-2vejce na potření
Ořechy na posypání
Moučkový cukr na posypání

Postup:
Příprava kvásku- do části mléka si rozdrobíme kostku droždí, přidáme lžičku cukru, promícháme a necháme v troubě vyhřáté na 30-40°C vyběhnout. Nachystáme si do mísy mouku, cukr, Hrašku, vanilkový cukr, citronovou kůru a zamícháme. Poté přidáme rozpuštěné máslo, mléko, vejce a kvásek. Zpracujeme hladké a tuhé těsto, přikryjeme fresh folií a necháme na teplém místě (nebo opět v troubě) vykynout 45min-1hod (záleží na teplotě). Po vykynutí z těsta tvoříme Jidáše, které pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme ořechy. Pečeme v troubě rozpálené na 200°C do zlatova, po upečení pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.

Tip:
Do těsta si můžete přidat rozinky nebo brusinky.
Do rozšlehaného vejce můžete přidat trochu rumu, popř. nahradit vejce mlékem s rumem. Jidáše jsou nejlepší čerstvě upečené, ovšem vydrží i 4dny. Ovšem nenechte se zaskočit tím, jak budou suché (jako koláčky bez nádivky). Proto doporučuju jíst s máslem, medem anebo třeba marmeládou či nutelou.